15 Kasım 2011 Salı

sütlü irmik helvası

istanbul'da çok soğuk bir hava var.bu soğuk havalarda ne zaman dışarıdan sıcacık evime gelsem hemen aklıma van'da çadırdaki kardeşlerimiz geliyor. Rabbim ne olur onların yardımcıları ol, en yakın zaman da onların da böyle sıcak evlere girmelerini nasip et diye dua ediyorum.

böyle soğuk havalarda canım evde sürekli birşeyler atıştırmak ister. haftosunu gelecek misafirimizi olduğu, hem de çok fazla vaktim olmadığı için irmik helvası yapmaya karar verdim. eğer siz de hem tatlı birşeyler olsun hem de çok fazla vakit almasın diyorsanız lezzetli bir tatlı denemenizi tavsiye ederim.

malzemeler:
  • 250 gr irmik
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 50 gr tereyağ
  • arzuya göre ceviz veya dolma fıstığı
hazırlanışı:
  1. süt, su ve 1,5 su bardağı şeker küçük bir tencerede ateşe koyulur. şeker eriyene kadar karıştırılır
  2. başka bir tencere de tereyağ ve cevizler orta hararetli ateşte sürekli karıştırılarak pembeleştirilir. pembeleşen cevizlerin üzerine irmik eklenir ve kısık ateşte hafif koyu pembe renk alana dek sürekli karıştırılarak kavrulur.
  3. kavrulmuş olan irmiklerin üzerine kaynamakta olan şerbet dökülür ve 1taşım kaynatıldıktan sonra tencerenin kapağı katılır.böylece irmiklerin tüm şerbeti çekmesi beklenir.
  4. tüm şerbeti çeken irmiklerin üzerine yarım su bardağı toz şeker dökülür ve karıştırılır. tekrar tencerenin kapağı kapatılır ve ılınana kadar beklenir. arzuya göre üzerine tarçın serpilerek servis edilir. afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder