biz küçükkken aşure günü, sabah evdeki aşure kokusuyla uyanırdık. anneciğim daha sabah bizler evden çıkmadan pişirmiş olurdu aşuresini. belkide küçüklüğümden gelen bir alışkanlık olarak ben de sabah erkenden pişiriyorum aşuremi.
hepinizin aşure günü mübarek olsun. evlerimizin bolluk bereket dolsun, bu güzelliklerden çevremizdeki herkesin faydalanması dileği ile afiyet olsun...
malzemeler:
hazırlanışı:
- bir gece öncesinden ayıklayıp yıkadığım buğdayı ve pirinci büyükçe bir tencereye alıp bir taşım kaynatıp altını kapatıyorum ve sabaha kadar bu şekilde bekletiyorum.
- sabah akşamdan suya koyduğum nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlıyorum ve sularını süzüyorum. daha sonra düdüklü tencereye alta nohutu üzerine de fasulyeyi döküyorum. 1 kepçe toz şeker serpiyorum ve üzerini geçmeyecek kadar su ekletip düdüklü tencenin kapağını kapatıyorum. kaynamaya başladıktan sonra 15 dak. kadar pişiriyorum.
- diğer taraftan buğdayı ateşe koyuyorum ve arada karıştırarak kaynamasını bekliyorum. pişen nohutu ve fasulyeyi ekliyorum. kaynamakta olan aşureye şekerini de ilave edip sürekli karıştırarak erimesini sağlıyorum.
- bir cezvede kaynattığım karanfillerin suyunu aşureye ekliyorum.
- başka bir tencerede ufak ufak doğradığım kuru incir, kayısı ve üzümlerin üzerine 2-3 kepçe kadar şeker döküyorum ve üzerlerini geçmiyecek kadar su koyup rengi berraklaşıncaya dek kaynatıyorum.
- aşure kıvamına gelinceye kadar kaynatıyorum eğer koyu olursa sıcak su ekleyerek sulandırıyorum. pişen meyvaları da aşureye ekledikten sonra 1 taşım daha kaynatıp altını kapatıyorum. meyvaları ekledikten sonra kaynatmıyorum çünkü rengi koyu oluyor. ama olsun ben koyu renkli seviyorum. :)
- kaselere boşaltıp üzerini süslüyorum. afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder