5 Aralık 2011 Pazartesi

aşure zamanı

herkese mutlu, bereketli, güzel bir hafta olmasını diliyorum. malum bugün neredeyse tüm evlerde tatlı mis kokulu bir telaş var. bugün aşure günü, her yerden mis gibi tarçın ve karanfil kokularının geldiği anne ellerinin değdiği lezzetli aşurelerin piştiği gün.

biz küçükkken aşure günü, sabah evdeki aşure kokusuyla uyanırdık. anneciğim daha sabah bizler evden çıkmadan pişirmiş olurdu aşuresini. belkide küçüklüğümden gelen bir alışkanlık olarak ben de sabah erkenden pişiriyorum aşuremi.

hepinizin aşure günü mübarek olsun. evlerimizin bolluk bereket dolsun, bu güzelliklerden çevremizdeki herkesin faydalanması dileği ile afiyet olsun...

malzemeler:
  • yarım kg. buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kurufasulye
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış
  • 50 gr. kuş üzümü
  • 100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm
  • 100 gr ufak ufak doğranmış kuru incir
  • 1 kg. toz şeker 
  • 10 - 15 adet karanfil

  • hazırlanışı:
    1. bir gece öncesinden ayıklayıp yıkadığım buğdayı ve pirinci büyükçe bir tencereye alıp bir taşım kaynatıp altını kapatıyorum ve sabaha kadar bu şekilde bekletiyorum.
    2. sabah akşamdan suya koyduğum nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlıyorum ve sularını süzüyorum. daha sonra düdüklü tencereye alta nohutu üzerine de fasulyeyi döküyorum. 1 kepçe toz şeker serpiyorum ve üzerini geçmeyecek kadar su ekletip düdüklü tencenin kapağını kapatıyorum. kaynamaya başladıktan sonra 15  dak. kadar pişiriyorum.
    3. diğer taraftan buğdayı ateşe koyuyorum ve arada karıştırarak kaynamasını bekliyorum. pişen nohutu ve fasulyeyi ekliyorum. kaynamakta olan aşureye şekerini de ilave edip sürekli karıştırarak erimesini sağlıyorum.
    4. bir cezvede kaynattığım karanfillerin suyunu aşureye ekliyorum.
    5. başka bir tencerede ufak ufak doğradığım kuru incir, kayısı ve üzümlerin üzerine 2-3 kepçe kadar şeker döküyorum ve üzerlerini geçmiyecek kadar su koyup rengi berraklaşıncaya dek kaynatıyorum.
    6. aşure kıvamına gelinceye kadar kaynatıyorum eğer koyu olursa sıcak su ekleyerek sulandırıyorum. pişen meyvaları da aşureye ekledikten sonra 1 taşım daha kaynatıp altını kapatıyorum. meyvaları ekledikten sonra kaynatmıyorum çünkü rengi koyu oluyor. ama olsun ben koyu renkli seviyorum. :)
    7. kaselere boşaltıp üzerini süslüyorum. afiyet olsun.
    bunlarda evimize geln misafirlerinize ikran etmek ve komşularımıza dağıtmak üzere hazırladığım aşurelerimiz.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder